27.11.2011

Macbook pro, DVI-liitin

Kannettavalla tietokoneella paljon pöydän ääressä työskentelevän tulee väistämättä tarve saada koneeseen ulkoinen näppäimistö, hiiri ja näyttö. Ulkoista näyttöä ja videotykkiä tarvitsee usein myös asiakkaiden luona.
Oman kokemukseni mukaan useimmissa paikoissa on käytössä tuo 80-luvulta peräisin oleva VGA-liitin:

VGA-liitin

Apple taas on ottanut käyttöönsä oman Mini DisplayPort -standardinsa. Sen saa luultavasti suoraan kiinni heidän omiin näyttöihinsä, mutta muuten tarvitseekin erilaisia sovittimia. Tilasin koneen mukana DVI-sovittimen jolla kuvittelin pärjääväni reissun päällä kohtalaisen hyvin. Totuus olikin aivan jotain muuta.
Applen DVI-adapteri on mallia "DVI-D (Dual Link)" joka tarkoittaa sitä, että siitä ei löydy litteän kolon kohdalta noita neljää reikää:

Useimmat videotykkien DVI-liittimet joihin olen törmännyt ovat juurikin tuollaisia. Eli kyseisellä sovittimella videotykki jää käyttämättä. Standardien vuoksi tuohon liittimeen ei myöskään saa laitettua DVI-VGA-sovitinpalikkaa. Toki Applekaupasta voi ostaa erikseen Mini DisplayPort - VGA -sovittimen.

Vaihtoehtoisena tarvikevalmistajana, Hama tarjoaa omaa Mini DisplayPort - DVI -sovitinta jossa näyttäisi nuo reiät olevan tuon yleisemmän liitintyypin mukaan. Ehkä siis Macbook Pron kanssa pitäisi ostaa Applen vga-sovitin ja Hama:n DVI-sovitin.


Kuvien kopiointilisenssi on public domain. Lähde Wikipedia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti