12.11.2011

Macbook Touchpad ja eleet

Ennen kuin pääsee itse blogin otsikon mukaiseen asiaan, täytyy vielä opiskella käyttämään omenamaailmaa ja lukea läpi useampi ohjelmointikirja - ei siis ole ainakaan tekemisen puutetta.


Sitä ennen katsaus Applen versioon touchpadista, eli Trackpad / Macig Trackpad. Vertailukohtana käytän PC-puolelle tehtyä Bamboo Touch - kosketusalustaa. Ei ehkä ole suoraan verrattavissa, mutta yhtäläisyyksiä löytyy paljon ja tuollainen tuli aiemmin ostettua niin käyttökokemustakin löytyy.

Ennen touchpad oli vain pelkkä neliö jolla sai liikutettua kursoria. Sitten siihen lisättiin klikkausominaisuus ja oikeaan reunaan vieritys. Myöhemmin tuli vaakatason vieritys ja sitten taisikin olla kauan aika hiljaista, kunnes touchpadit alkoivat tukemaan monikosketusta. Hiirellä ja touchpadilla tehtävät eleet ovat luultavasti Operan keksintöä ja kehitystä jota muut ovat sitten apinoineet (alkuperäinen keksintö toki tehtiin muistaakseni joskus 60-luvulla, mutta kuluttajien käytössä edelläkävinä on Opera). Omasta kokemuksesta täytyy sanoa että eleiden käyttö säästää aikaa sekä hiirikättä todella paljon. Multi-touch touchpad tekee eleiden käytöstä entistäkin monipuolisempia.

Bamboo
Bamboo on iso alusta jota on tarkoitus käyttää hiiren sijasta. Omassa käytössä tämä ei kuitenkaan toiminut koska käyttö tuolla on hiukan epätarkkaa vaikka kuinka säätäisi asetuksia. Tuote tukee monen sormen kosketuksia todella mahtavasti ja sitä on mukava käyttää. Hankin sen alunperin kun tuli rannekipua, ns. "hiirikäsi" ja ongelma lähti pois.
Ominaisuudet:
  • Klikkaa näpäyttämällä sormella
  • Vasemman napin klikkaus kun näpäyttää kahdella sormella
  • Vasen nappi pohjaan kun painaa kahdella sormella, mutta ei aivan yhtä aikaa
  • Kahden sormen vieritys sivu- ja pystysuunnassa
  • Raahaus tuplaklikkaamalla ja pitämällä sormea levyllä
  • Zoomaus
  • Kiertäminen
  • Eteen ja taakse selaus nopealla kahden sormen pyyhkäisyllä
Yllä olevat ominaisuudet ovat niitä hyviä puolia. Erityisenä hyvänä puolena on että eleet ja muut toimivat globaalisti monissa ohjelmissa, myös resurssinhallinnassa. Huonoja puolia löytyy myös läjäpäin:
  • Säätömahdollisuudet todella vähäiset
  • Kirjoittaminen ei disabloi alustaa ja jos sitä pitää näppäimistön alapuolella niin kursori liikkuu minne saattuu ja klikkailee ympäriinsä. 
  • Yllä olevaan liittyen, ei tunnista kämmentä kuten monet touchpadit ovat tehneet jo useita vuosia
  • Vieritystä ei käännettyä ylösalaisin, kuten Macbookissa. Eli Bamboolla on pakko vierittää palkkia, ei itse sisältöä kuten nykyisissä älypuhelimissa on totuttu tekemään
  • Ei tue kolmen tai neljän sormen pyyhkäisyjä kuten Applen versio
Yhteenveto: Hyvä tuote, mutta jätetty erittäin vajavaiseksi ja tämän vuoksi hyöty jää pieneksi. Mikäli valmistajaa kinostaisi ajurien päivittäminen paremmaksi niin tuotteesta saisi jopa toimivan.

Macbook pro Trackpad

Trackpadissa ei ole näkyviä nappeja missään reunassa, kuten yleensä. Pinta erilainen mitä bamboossa, mutta käytettävyydeltään yhtä hyvä. Koko on kohtuullisen suuri verrattuna useimpiin kannettavien tietokoneiden touchpadeihin.

Ominaisuudet:
  • Usean sormen eleet joilla hallitaan itse käyttöjärjestelmän ikkunointia [katso videot tästä]
  • Lähinnä samat eleet jotka ovat Bamboossa, löytyvät tästäkin
  • Levyä painamalla saa tehtyä klikkauksen, levy siis joustaa hiukan ja alla on nappi
Hyvinä puolina täytyy pitää sitä että trackpad on tarkka, nappien poistosta vapautunut tila on myös hyvä juttu ja kertaakaan en ole huomannut että kirjoittaessa tuosta olisi tullut virheklikkauksia. Parhaat ominaisuudet kuitenkin ovat nuo kahden, kolmen ja neljän sormen scroll- ja sweep-toiminnot jotka oli helppo omaksua. Myös kosketusnäytöistä tuttu vierityssuunta jäi pienen kokeilun jälkeen päälle. Huonoja puolia löytyy myös läjäpäin tästäkin:
  • Eteen ja taakse selaus ei toimi tiedostonhallinnassa eli Finderissä joka on olennainen osa käyttöjärjestelmää
  • Säätömahdollisuudet ovat myös melkein olemattomat, siis todella, todella huonot


Applen trackpadissa ei oletuksena ollut päällä tuo näpäytysklikkaus ja se kannattaa laittaa päälle. Näin saa klikattua ilman että painaa itse levyn alapuolella olevaa nappia. Molemmat tuotteet ovat kuitenkin keskeneräisen oloisia ja toimivuus on rajattua. Ainakin toivoisin että Apple olisi lisännyt osan eleistä myös Finderiin. Bamboo on taas suurimman osan työpäivästä siirrettynä pois tieltä, mutta sitä tulee käytettyä kuitenkin melkein joka päivä jonkin verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti