13.12.2011

Macbook sähköisku

Saako Macbookista todellakin sähköiskun ?


Eräänä iltana ihmettelin että miksi macbookin pinta tuntuu niin jännältä ja huomasin että siitähän saa sähköiskuja - jatkuvasti. Ilmiö on yleinen pc-puolella, mikäli käytössä on pöytäkone ja maadoittamaton pistorasia. Tämä pöytäkoneiden virtalähteen "ominaisuus" eikä haittaa käyttöä koska normaalisti tietokoneen metalliosiin ei tarvitse koskea ollenkaan. Näppäimistö ja muutkin nappulat ovat muovia eivätkä johda sähköä. Keskusyksikön kotelosta tuleva sähköisku on vaaraton koska virta on hyvin pieni.

Macbookissa taas kosketetaan jatkuvasti sähköiseen pintaan koska koko kuori on alumiinia. Mikäli kannettava on laturissa niin sähköiskuja satelee. Epäilen vahvasti että se ei ole terveellistä.

Miksi sähköiskuja tulee?
Mikäli käytät laturissa lyhyttä sähköliitintä tai pistorasia on maadoittamaton tulee todennäköisesti sähköiskuja. Olin vaihtanut pitkän johdon tuohon pieneen "duck" päähän ja siksi sähköiskuja rupesi tulemaan. Kipinöitä ei näy, mutta jos vedät sormella alumiinipintaa niin tunnet luultavasti pientä vastustusta - tämä on se sähköisyys / sähköisku.

Ongelmasta tekee ärsyttävän se, että Apple on tiennyt jo kauan ongelman olemassaolon, mutta ei ole sitä myöntänyt eikä korjannut. Virtalähde voitaisiin varmasti suunnitella niin ettei sähköiskuja tule. Mitä se kertoo tuotteen laadusta jos siitä saa sähköiskuja? Muista kannettavista en ole koskaan sähköiskua saanut. En myöskään pöytäkoneista ainakaan kymmeneen vuoteen.


Miten estää sähköiskut?
  • Käytä maadoitettua pistorasiaa yhdessä kuvassa näkyvän pitkän johdon kanssa
  • Älä lataa macbookkia ollenkaan, tai ainakaan käytön aikana
  • Käytä langatonta näppäimistöä ja hiirtä
  • Ajattele että pienet sähköiskut ovat piristäviä eivätkä mikään ongelma ja jatka käyttöä normaaliin tapaan
  • Osta muovinen läppäri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti