4.1.2012

Kirjallisuutta

Joululoma on vietetty ja kirjoja luettu. Sitä ennen vierähti kuukausi jos toinenkin töitä tehdessä niin ettei opiskeluun jäänyt aikaa yhtään.

Paikkakunnan kirjastosta löytyy yllättävän hyvä valikoima myös tietotekniikan kirjoja ja netistähän saa tarvittaessa lisää. Lähtökohdaksi otin olio-ohjelmoinnin opiskelun, sillä tähän asti on pärjätty pääosin perinteisellä funktiopohjaisella menetelmällä. Se toimii ihan hyvin pienemmissä ohjelmistoissa ja silloin kun koodaajia on vain yksi. Oikeastaan se on tällöin jopa nopeampaa kuin olio-ohjelmointi. Tarkoituksena on kuitenkin oppia olio-ohjelmoinnin periaatteet jotta voisi jatkaa eteenpäin seuraaviin haasteisiin.


Ensimmäiseksi kirjaksi lainasin kirjastosta jonkin suomenkielisen c++ oliokirjan. Hyvin pian kuitenkin huomasin että termistö on täyttä siansaksaa. En näe mitään järkeä opiskella ohjelmoinnin termejä suomeksi, kun ne kuitenkin jokaisessa dokumentaatiossa on englanniksi. Kirjan luku loppui siis lyhyeen.

Toisena kirjana oli myös suomenkielinen, mutta jostain syystä rakenne oli paljon helpommin ymmärrettävissä.
Olioiden ohjelmointi C++:lla, Rintala, Matti Jokinen, Jyke. Punakantinen painos, 2005.
Tästä avautuikin hyvin miten olio-ohjelmointi toimii ja tulee toteuttaa, mutta termit jäivät silti hieman hataraksi.
Kirjasta oli hyvä huomata että siinä oli myös selitettynä hyvän ohjelmoinnin tapoja ja muita tärkeitä seikkoja. Nämä jäävät varsinkin PHP-ohjelmoijilta usein oppimatta tai ainakin tekemättä. Se taas johtaa näihin tietoturva-aukkojen löytymisiin joista olemme saaneet lukea monesti.

Tästä jatkuukin opiskelu englannin kielellä ja menossa kirja nimeltään Cocoa Programming, ISBN 9781934356302. Tuntui hyvältä huomata että kirjan luku oli helppoa alusta alkaen, eli jotain oli jäänyt aivosoluihin edellisestä kirjasta. Tätä kirjaa ei enää pysty lukemaan teoriapohjalta, vaan täytyy asentaa kehitysympäristö koneeseen ja tehdä harjoituksia samalla. Niinhän se PHP:n opiskelukin sai alkunsa monia vuosia sitten...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti